Květový med
Květový med (možno také nektarový med) je druhem medu, který vzniká zpracováním nektaru rostlin včelou v úlu.
Obsah
Výroba
Včela přinese do úlu přibližně 40 mg nektaru v medném váčku, kde se o jeho zpracování postará další skupina včel v úle. Přenesou jej do buněk a zahušťují jej výměšky svých žláz. Až klesne obsah vody z původních 60 % na zhruba 18%, včely med zavíčkují a skladují na bezsnůšková období.
Pokud nektar pochází pouze z jednoho druhu rostlin, má med charakteristickou chuť i aroma a bývá označován podle dané rostliny (např. lipový, jetelový, řepkový,…). [1]
Vlastnosti
Tento druh medu zlatavé barvy má je zpravidla sladší než med medovicový. Obsahuje i více jednoduchých cukrů (glukóza, fruktóza), proto je vhodný pro okamžité dodání energie. [2] Obsahuje až 0,5 % rostlinných bílkovin a téměř žádný podíl tuku. Z minerálník látek obsahuje např. draslík, vápník, hořčík. Také příjmem železa a manganu z medu můžeme pokrýt významnou část doporučené denní dávky těchto stopových prvků. [3]